01 november 2009

Intressanta kyrkogårdar

Jag har alltid haft en tjusning för kyrkogårdar, när jag och Jonatan var i Glasgow tog vi oss till deras kyrkogård. Alldeles underbart med alla dessa gamla gravstenar, monument och mausoleum.

Jag hittade en lista över Malmös kyrkogårdar och tog ut det som var intressant. Observera att det endast är utdrag om varje kyrkogård, för fullständig text och fler kyrkogårdar så rekommenderar jag ovanstående länk.'

Fosie kyrkogård
Kyrkan i Fosie är ursprungligen medeltida, men fick sitt nuvarande utseende vid en större om - och tillbyggnad 1896.

Anläggningen har fått erkännande som en av landets vackraste minneslundar och är väl värd ett besök - inte minst för malmöskulptören Fred Åbergs konstverk "Färden".

På Fosie kyrkogård finns även ett begravningskapell - Heliga Korsets kapell - uppfört 1965. Detta kapell används i dag i bland även av icke kristna eftersom det på kyrkogården alldeles i närheten av kapellet har anlagts ett buddistiskt gravkvarter. År 2002 anlades särskilda gravplatser för Mandeisk Sabeiska Samfundet inom Fosie kyrkogård.

Gamla kyrkogården
Få kyrkogårdar kan uppvisa en sådan idyll och lummighet som Gamla kyrkogården. Men kyrkogården är inte bara idyll. Den ger oss också ett stort stycke Malmöhistoria. En vandring på kyrkogården är som en vandring i förfluten tid. Inskriptioner på gravvårdarna erinrar om släkter som spelat en dominerande roll i stadens utveckling under 1800-talet och början av 1900-talet.

Gamla kyrkogården är idag kulturmärkt, vilket innebär att vi så långt det är möjligt ska bevara alla gravanordningar (gravstenar, staket etc). Det pågår alltså ett kontinuerligt arbete med varsam renovering av dessa.

Glostorp kyrkogård
Liksom i bygden runt omkring har talrika fynd i Glostorp från sten- och bronsåldern vittnat om tidig bebyggelse.

Tornet i Glostorps kyrka är uppfört 1782 medan kyrkan i övrigt härstammar från början av 1860-talet.

Husie kyrkogård
Husie kyrka och kyrkogård är belägna på en mjukt avrundad kulle från vars krön kyrkan reser sig och syns vida omkring. Kyrkan är uppförd 1855 - 1857. Tornet härstammar dock från en medeltidskyrka.

I historiskt hänseende är trakten en gammal kulturbygd och hör troligen till de tidigast befolkade i provinsen. Man har funnit flera spår efter stenåldersboplatser och flintgruvor i trakten. I omgivningarna kring kyrkan har funnits ett flertal ansenliga högar som synliga minnen från bronsåldern.

Den östra delen av Husie kyrkogård är den äldsta.

Kyrkogården har antagligen från början helt varit omgiven av en stenmur, som numera endast begränsar delvis i öster och söder.

Lockarp kyrkogård
Lockarps kyrka och kyrkogård ligger i södra delen av Malmö, i en bygd vars historia sträcker sig långt bakåt i tiden. Ättehögar och markgravar vittnar om en mycket tidig bebyggelse. På många av ättehögarna är planterat ett hagtornsträd uppe på den högsta punkten.

Kyrkan i Lockarp härstammar med sina äldsta delar från medeltiden och blev nära nog fullständigt ombyggd under åren 1885 - 1886.

S:t Pauli kyrkogårdar
S:t Pauli norra kyrkogård tillkom år 1870 sedan det visat sig att begravningsplatsen vid Gustav Adolfs Torg, nuvarande Gamla kyrkogården, var otillräcklig.

Sedan staden snabbt ökat i tillväxt dröjde det inte länge förrän man måste anskaffa ytterligare mark för begravningsändamål och år 1890 invigdes S:t Pauli mellersta kyrkogård. Ganska kort därefter, nämligen år 1904, tillkom S:t Pauli södra kyrkogård.

S:t Pauli kyrkogårdar har genom sin vackra trädvegetation och blomsterprakt blivit en verklig idyll, väl värd ett besök även för den som inte har någon anhörigs gravplats där.

Södra Sallerups kyrkogård
Liksom övriga byar i Malmös omgivning har Södra Sallerup berörts av det svensk - danska kriget 1675 - 1679 och historien omtalar bl a en drabbning på själva kyrkogården den 29 oktober 1678.

Till de skånska landsbygdskyrkorna som uppfördes under den närmaste tiden efter domkyrkobygget i Lund, då byggnadsaktiviteten var mycket stor, hör den vackra kyrkan i Södra Sallerup. Med sina äldsta delar daterar sig kyrkan till senare hälften av 1100-talet. Kyrkan tillbyggdes med korsarmar 1863 - 1864.

Tygelsjökyrkogård
Till sevärdheterna på Tygelsjö kyrkogård hör bl a det vackra gjutjärnsstaket som delvis omger kyrkogården samt ett flertal gamla och kulturhistoriskt intressanta gravvårdar.
I historiskt hänseende vittnar talrika minnesmärken och fynd som gjorts i trakten om forntida bebyggelse. Söder om nuvarande kyrkogård i Tygelsjö, på kyrkoherdeboställets mark, har man funnit platsen för en kyrkogård från äldre kristen tid.

Det antas att det redan på 1000-talet legat en träkyrka här, vilken sedan i slutet på 1100-talet ersattes med en stenkyrka. Denna ersattes i sin tur 1905 av den nuvarande kyrkan.

Västra Klagstorps kyrkogård
Västra Klagstorps kyrka är uppförd 1885 med undantag av tornet, som är bevarat från den i övrigt rivna medeltidskyrkan.
Till Västra Klagstorps kyrkogård är knutet ett minne från forna ofredsår.

Under svensk-danska kriget 1709 - 1710 belägrade danskarna Malmö och truppavdelningar var förlagda i byarna runt staden. En infanteristyrka på 100 man var förlagd till Västra Klagstorp. Natten till den 6 februari 1710 gjorde svenskarna i Malmö ett utfall mot denna postering. Danskarna gick i ställning på kyrkogården och en häftig strid uppstod. Svenskarna försökte storma kyrkogårdsmuren, men möttes av så kraftig gevärseld att man måste ge upp försöket och i stället retirera sedan danskarna erhållit förstärkning. Tre danskar och fem svenskar stupade i striden.

Östra kyrkogården
Östra kyrkogården är känd för sin formgivning och skönhet långt utanför landets egna gränser.

Östra kyrkogården är Malmös största kyrkogård.

Sedan år 2006 finns också det nya gravskicket askgravplatser på Östra kyrkogården – läs mer om detta under rubriken ”Gravplatser”. Inom kyrkogården finns katolska och ortodoxa gravkvarter och utanför, men i direkt anslutning till den, finns en muslimsk och en judisk begravningsplats.

Karaktäristisk för Östra kyrkogården är den ås, Hohögsåsen, som delar kyrkogården i två arkitektoniska stilarter. Söder om åsen är arkitekturen strängt regelbunden med klippta häckar och formträd, medan terrängen norr om åsen har inbjudit till en utformning med mera friväxande växtmaterial och sammanhängande gräsmattor.

Östra kyrkogården ligger på historisk mark. I mitten av 1600-talet utkämpades här strider mellan danska och svenska trupper. Just Hohögsåsen, eller Hohögarna som den fordom kallades på grund av de fyra kullar som finns på åsen, utgjorde en stark försvarslinje. Långt senare blev Hohögarna ett omtyckt policy för malmöbornas söndagspromenader. Från kullarnas toppar erbjöds man en vidsträckt utsikt åt alla håll. För besökaren i dag är åsen också en attraktion genom sitt vackra bestånd av vilda blommor. Den rikhaltiga floran innehåller ett flertal rariteter.

Inga kommentarer: